LinkedIn
Twitter
Facebook
FI / SE / EN /

Harri Takala

sahkoposti(at)sahkoposti.fi

Blogin kirjoittaja Harri Takala toimii uuden Netmanin ja MPY:n digitalisaatiojohtajana. Hänen taustaltaan löytyy lähes 20 vuoden kokemus tietohallinnon eri osa-alueista. Liiketoimintajärjestelmät, tietoturvallisuus ja tietohallinnon johtaminen kuuluvat Harrin erityisosaamiseen.

MIKÄ ON KIRJOITUKSIA VIRTUAALIMUISTIIN?

Kirjoituksia virtuaalimuistiin on blogi, jossa katsomme tulevaisuuden tietohallintoon, estämme vaaroja ja viruksia sekä opastamme eteenpäin käyttöjärjestelmien ja laitteistojen loputtomassa viidakossa. Tervetuloa mukaan lukemaan IT-alan ajankohtaisista asioista! Viimeisimmät kirjoitukset

Digitalisaatio iskee läpi yhteiskunnan rakenteiden ja nopeus, millä me tänään muutumme, on suurempi kuin se on ollut koskaan…

Sovellusstrategia on organisaation pitkäntähtäimen pelisuunnitelma erilaisten järjestelmien ja ohjelmistojen rooleista ja…

Julkistimme CIO 2017 -tapahtumassa Digitalisaatio Uskallus -palkinnon voittajan. Tässä tulee voittajan tarina. Käy lukemassa…

Katso kaikki


Pysytkö digitalisaation kyydissä?

28.8.2017

Digitalisaatio

Digitalisaatio iskee läpi yhteiskunnan rakenteiden ja nopeus, millä me tänään muutumme, on suurempi kuin se on ollut koskaan ihmiskunnan historian aikana. Tulevaisuuden tutkijoilla on kuitenkin lohdutuksen sana sinulle, joka kaipaisit hieman aikalisää. Nopeus on tänään vielä hidas verrattuna huomiseen.

Digitalisaatiolla on monta kulmaa ja siitä on kirjoituksia pyörryksiin asti. Mitä se sitten tarkoittaa? Meille kerrotaan eri tasoista – ensimmäisellä tasolla on manuaalisten prosessien automatisointi, toisella tasolla kokonaan uudenlaiset prosessit, jotka nojaavat digitalisaation työkaluihin. Kolmantena ovat täysin uudenlaiset asiat ja elämäämme mullistavat keksinnöt. Olemme näitä jo nähneet vuosikymmenten kuluessa, mutta kuten sanottua tulemme näkemään niitä enemmän ja enemmän tulevaisuudessa.

Tunnista digitalisaation kipupisteet ja unohda muutoksen pelko

Jokainen organisaatio on tehnyt ensimmäisen ja useimmat myös toisen tason digitalisaatiota ja samaan hengenvetoon sanottakoon, että aivan liian vähän. Meillä on ollut lukemattomia erilaisia mahdollisuuksia jo pelkästään vuosituhannen vaihteen jälkeen ottaa tulevaisuus käsiimme, mutta monissa asioissa emme ole päässeet puusta pitkään. Miksi? Me pelkäämme muutoksia? Me olemme tottuneet investointilaskelmissa tiettyihin periaatteisiin ja niihin soveltuu huonosti vaikeasti arvioitavat vaikutukset. Me emme tunnista kipupisteitämme, joihin digitalisaatiolla olisi apua tarjolla? Ongelmaa ei yhtään helpota, että teesit saman asian hoitamiseen unohtuvat ja muuttuvat välillä kuin uudenvuoden lupaukset.  Mitä pidemmälle digitalisaatiossa mennään, sitä usvaisemmilla vesillä yleensä ollaan. Digitalisaatiojohtaminen on vaikeaa.

Digitalisaatiojohtaminen ei ole vain sovellusten ja järjestelmien ostelemista

Helppoa siitä ei tule millään opilla, mutta huomioimalla oikeita asioita askeleita on kuitenkin varmempaa ottaa. Tärkein asia on kokonaisvaltainen ymmärrys liiketoiminnasta ja organisaation prosesseista – on välttämätöntä ymmärtää prioriteetit ja kokonaistilanne. Digitalisaatiojohtaminen ei ole kauppalistan kirjoittamista sovelluksista ja järjestelmistä, jolla yhtiö viedään sähköiseen tulevaisuuteen vaan liiketoimintaprosessien kehittämistä. Useimmille meistä ei myöskään tulee käsiin digitalisaatiotimantteja, jotka valaisevat koko liiketoiminnan uuteen suuntaan ja muuttavat organisaation ja liiketoiminnan aivan uudeksi. Digitalisaatiojohtaminen on kovaa ja pitkäjänteistä työtä, lukemattomia pieniä askelia ja joskus myös kvanttiloikkia uusiin mahdollisuuksiin.

Digitalisaatiossa korostuu myös tietoturva

Yhtä paljon kuin digitalisaatio tuo mukanaan etuja ja mahdollisuuksia se tuo mukanaan haasteita tietoturvallisuuteen. Meidän pitää olla tässä tarkkana. Terminaattori elokuvista tuttu koneiden muuttuminen tietoiseksi itsestään, ei ole ehkä ihan kulman takana oleva juttu, mutta digitalisaation myötä tulemme kohtaamaan aivan uudenlaisia uhkia ja myös realisoituvia tilanteita – vahinkoja ja jopa katastrofeja. Jokaisen organisaation on otettava aivan uudenlainen vauhti tietoturvallisuuden kehittämiseen – GDPR massahysteria ja EU-asetusten täyttäminen on pieni osa niistä haasteista mitä kokonaisuuteen liittyy. Monet organisaatiot ovat työryhmineen tällä sektorilla tekemässä yhteensopivuutta tietosuojaan, mutta useimmilla fokus pitäisi olla aivan muualla.

Digitalisaatio ja tietoturvallisuus tulevat vaikuttamaan organisaatioosi tulevaisuudessa enemmän kuin koskaan ennen. Voit joko johtaa niitä tai katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jos valitset jälkimmäisen, sinua viedään kuin turistia turkkilaisella basaarilla. 

Lisää näistä aiheista pääset kuulemaan mm. Kuntamarkkinoiden tietoiskuissa Helsingin kuntatalolla 13-14.9.2017.

Kuntamarkkinat 2017 Harri Takala


Jätä oma kommenttisi

Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen.

Referenssit

PALVELUT

Net Man on asiantuntija, joka auttaa kehittämään, johtamaan ja tehostamaan tietohallintoasi. Lue lisää!

Yritys

YRITYS

Net Man auttaa asiakasta muuttamaan tietohallinnon liiketoiminnan menestystekijäksi. Lue lisää!

Yhteystiedot

YHTEYSTIEDOT

Kaikki yhteystietomme löydät täältä.

^