LinkedIn
Twitter
Facebook
FI / SE / EN /

Tomi Miettunen

sahkoposti(at)sahkoposti.fi

Blogin kirjoittaja on työskennellyt Net Manissa 9 vuotta ja toimii tällä hetkellä Technology Managerina päävastuualueenaan standardointi ja järjestelmäarkkitehtuuri. Tomilla on n. 15 vuoden monipuolinen kokemus alalta. Sydäntä lähellä vapaa-ajalla on perhe ja vedenalainen maailma.

MIKÄ ON KIRJOITUKSIA VIRTUAALIMUISTIIN?

Kirjoituksia virtuaalimuistiin on blogi, jossa katsomme tulevaisuuden tietohallintoon, estämme vaaroja ja viruksia sekä opastamme eteenpäin käyttöjärjestelmien ja laitteistojen loputtomassa viidakossa. Tervetuloa mukaan lukemaan IT-alan ajankohtaisista asioista! Viimeisimmät kirjoitukset

Digitalisaatio iskee läpi yhteiskunnan rakenteiden ja nopeus, millä me tänään muutumme, on suurempi kuin se on ollut koskaan…

Sovellusstrategia on organisaation pitkäntähtäimen pelisuunnitelma erilaisten järjestelmien ja ohjelmistojen rooleista ja…

Julkistimme CIO 2017 -tapahtumassa Digitalisaatio Uskallus -palkinnon voittajan. Tässä tulee voittajan tarina. Käy lukemassa…

Katso kaikki


Käyttäjä - kaiken pahan alku ja juuri

27.3.2017

Jo aikojen alusta on käyttäjä aiheuttanut harmaita hiuksia IT-ylläpidolle, milloin on perheen kaikki lomakuvat hukassa firman koneelta ja toisessa hetkessä syytetään, kun sähköpostipalvelin on taas nurin, jo toisen kerran kolmen vuoden sisään.

Käyttäjäkin on kehittynyt, peruskäyttö onnistuu isolta osalta ihan itsestään lomakuvat ovat pilvessä ja nyt sitten vaaditaan helpompaa käytettävyyttä. Firman sovelluksia pitäisi pystyä käyttämään mistä vaan, milloin vaan ja vieläpä millä vaan laitteella. Röyhkeäksi on myös osa alkanut, ns. varjo-it nostaa päätään, jos ei ole helppoa tapaa lähettää isoa tiedostoa firmaan jonka kanssa tehdään projektia, käytetään omaa dropboxia tai muuta vastaavaa – ilman IT:n lupaa.

IT:n ainoa vaihtoehto on kiristää tietoturvapolitiikkaa ja määräyksiä mitä saa käyttää ja mitä ei – vai onko?

Käyttäjä - kaiken pahan alku ja juuri?

Mikä voisi olla se toinen vaihtoehto?

Pilvipalveluihin siirtymisen esteenä on usein vanha sovellus, tärkeä esim. ERP, jota ei voi siirtää pilveen mitenkään, monessa firmassa tällaisia on useita ja niiden modernisointi maksaa maltaita, eikä välttämättä ole edes mahdollista.

Ehkä asiaa voisi avata toisesta suunnasta. Nykyratkaisuilla on jo nyt mahdollista rakentaa portaali, jonka kautta voidaan käyttää sovelluksia millä tahansa laitteella. Sovellukset pitää vaan sovelluksesta riippuen julkaista VDIn, sovellusjulkaisun tai sovellusvirtualisoinnin avulla portaaliin. Projektin voisikin siis tehdä toisinpäin. Ensin käyttörajapinta ja sinne uusia moderneja applikaatiota, sekä vanhat toisen rajapinnan kautta. Sitten olisi aikaa kehittää ja siirtää niitä vaikeampia tapauksia rauhassa uuteen ratkaisumalliin.

Käyttäjä on kuitenkin IT:n asiakas, IT:tä ei rakenneta rakentamisen vuoksi, vaan liiketoiminnan prosessien tukemiseen ja käyttäjä on monissa yrityksissä siellä keskiössä. Käyttäjä joka voi tehdä työtä haluamassaan paikassa haluamallaan tavalla on todennäköisesti tuottavampi osa prosessia.

IT-murros etenee

Digitalisaatio ja IT-murros (disruption) ovat päivän sanoja. Palvelut digitalisoituvat, jopa passin saa melkein sähköisesti, vain biometriset tunnisteet on käytävä luovuttamassa valvotusti paikan päällä. Ihmiset tottuvat käyttämään digitaalisia palveluita ja palveluiden on oltava niin helppokäyttöisiä, että ohjeita ei tarvita.

Perinteinen client – server infra on myös tulossa tiensä päähän, palveluiden ylläpito omissa ympäristöissä on raskasta, sovellukset vanhentuvat ja tarvitaan uusia ja uusia päivitysprosesseja. Pilveen siirtymällä pysytään koko ajan muutoksessa mukana. Vielä pari kolme vuotta sitten tämä nähtiin pahana asiana, nyt se on jo odotusarvo.

Ylläpidon rooli on myös muuttumassa. Omaa palvelinta halaavalla IT-miehellä on tiukat ajat tulossa. Toki heitäkin tarvitaan vielä pitkään, joissain yrityksissä on vielä käytössä sovelluksia 90-luvulta. Kaikki ei mene pilveen, mutta iso osa esim PK sektorin yrityksistä varmasti menee.

IT:n rooli tulevaisuudessa voisi olla enemmänkin ohjeistaa, kehittää ja yhdistää ratkaisuja, sekä huolehtia tietoturvasta. Tärkeää on että kaikkiin yrityksen tarjoamiin palveluihin olisi yksi pääsypiste ja yksi identiteetti. Kun käyttö on helppoa, varjo IT:tä ei synny helposti ja tietoturva on helpompi hoitaa.

Maailma muuttuu, muutu sinäkin

Kirjoitus on suunnattu ehkä enemmän teknisille ihmisille ja IT-päätöksenteossa mukana oleville. Pilvi on vaikea ja vaikeasti hahmotettava asia, mutta tulevaisuus on tulossa, joillekkin toimialoille nopeammin, toisille paljon hitaammin, mutta valmistautumaan on hyvä ryhtyä, tai ainakin miettimään asioita vähän avoimemmin.Avainsanat: IT, murros, Pilvipalvelut, Azure, Microsoft, tietoturva, tietohallinto


Jätä oma kommenttisi

Kommentit tulevat näkyviin tarkistuksen jälkeen.

Referenssit

PALVELUT

Net Man on asiantuntija, joka auttaa kehittämään, johtamaan ja tehostamaan tietohallintoasi. Lue lisää!

Yritys

YRITYS

Net Man auttaa asiakasta muuttamaan tietohallinnon liiketoiminnan menestystekijäksi. Lue lisää!

Yhteystiedot

YHTEYSTIEDOT

Kaikki yhteystietomme löydät täältä.

^